02 d’octubre 2014

DUDERÖ

El DUDERÖ de casa feia una mica de peneta, estava mig esgarrinxat i la seva blancor inicial s'havia anat esmorteint per deixar pas a un groc lleig i poc uniforme. Vaig pensar en substituir-lo, però no vaig trobar cap alternativa que em fes el pes; a més, en DUDERÖ havia estat un regal temps enrere i em va fer llàstima abandonar-lo al carrer. L'única solució que vaig trobar, doncs, va ser parlar-hi i convèncer-lo que necessitava un canvi. Després de batallar-hi durant una estona, va permetre que el despullés.

En DUDERÖ és suec, i el va fabricar el senyor IKEA. Sense camisa, tenia aquesta pinta:


Per internet havia vist unes quantes fotos de camises de làmpada manufacturades, i com que no tenia pressa i de ganes no me'n faltaven vaig decidir arromangar-me les mànigues i passar a l'acció en una nova secció de bricolatge. L'objectiu principal era que no em costés gaire diners, així que de totes les tècniques consultades vaig decidir fer la camisa amb corda de cànem i cola blanca. La tècnica consisteix en fer un enreixat amb la corda i fixar-lo amb la cola, de manera que la camisa no és opaca ni translúcida i deixa passar la llum, fet que també m'interessava per donar una mica més de vida a un menjador massa tènue. Però de corda se'n necessiten molts metres, i la corda de cànem polida que vaig trobar se me n'anava de pressupost, així que al final vaig comprar una corda prima semblant a les d'embalar paquets, menys bonica però que també faria el fet. A 1€ la bobina de 35 metres, més un pot de mig litre de cola blanca per 2€, el pressupost total de la renovació era de 5€.


Primer de tot havia de tenir una superfície sobre la qual anar enrotllant la corda, tenint en compte el diàmetre que hauria de tenir la camisa per no xocar amb les bombetes. Com que no tenia res que fos cilíndric, que fes un metre d'alçada i un diàmetre d'un pam, vaig improvisar amb el que tenia per casa: la màrfega d'anar de càmping. Finalment me'n van caldre dues, les quals vaig fixar amb cinta de pintor i recobrir amb bosses de plàstic (per no emmerdar-les). Un cop llest el motlle, vaig començar a enrotllar la corda per aquí per allà, impregnant-la de cola i intentant que quedés el millor possible. En els estadis inicials, l'estructura quedava un pèl estranya i no pintava gaire bé.


Amb paciència, i deixant que la cola s'assequés perquè agafés consistència, vaig continuar amb l'elaboració de la làmpada. Quan vaig creure que ja havia enrotllat prou calia idear un sistema per poder enganxar la camisa al peu. Vaig copiar el que ja tenia d'origen amb un tros de filferro galvanitzat, que vaig anar modelant amb l'ajut d'unes tenalles. A més, perquè quedés més bonic i integrat amb el disseny de la camisa, vaig revestir tot el cable enrotllant-li trossos de corda al voltant. 


La fabricació de la camisa la vaig anar fent de mica en mica, a estones als vespres o els caps de setmana, així que finalment el procés va durar ben bé dues setmanes. Ara ja puc, però, presentar-vos el DUDERÖ reformat.


He de dir que al meu cap me l'imaginava una mica diferent, però que no queda malament del tot. L'objectiu, però, l'he aconseguit: distreure'm una estona, reformar la camisa de la làmpada i tenir un menjador una mica més acollidor. 

5 comentaris :

 1. Això ho permet el manual de l'IKEA? És més, les lleis de l'IKEA no ho condemnen això? Jo de tu m'ho miraria. La veritat és que ha quedat força bé, però si acabes a la presó per operació il·lícita de Duderö no podràs fer més experiments ni manualitats ni res. Ara que, tenint tres cabdells de cordill i una mica de cola blanca d'aquí en surti una làmpada em sona una mica a MacGiver!

  ResponElimina
 2. Segur que és anticonstitucional i els antiavalots de Pineda de Mar ja van cap a casa teva !!

  ResponElimina
 3. Està bé això de tenir una distracció creativa. Ara bé, jo potser hagués optat per rentar-li la camisa. El lleixiu fa meravelles quan es tracta de recuperar la blancor.

  ResponElimina
 4. Doncs a mi m'agrada com queda!! Una d'aquelles coses que no se m'haurien passat pel cap.

  ResponElimina
 5. XeXu... Al manual no posava res. De moment estic lliure de culpa! I sí, m'agrada ser una mica MacGiver, amb quatre coses de vegades es poden fer moltes coses interessants, i internet avui en dia dóna moltes idees!


  Carquinyol, tinc moltes coses d'IKEA a casa, per tant sóc una República Independent i no em regeixo per cap constitució! I menys una que em prohibeixi fer manualitats, on s'és vist!


  Pons... la camisa és de paper d'arròs. Si ho rentes crec que et quedes amb una pasteta que difícilment faria de pantalla ;)


  Alasanid, gràcies! A mi també m'agrada, primer li veia tots els defectes però ara trobo que fa el fet.

  ResponElimina