18 de febrer 2010

Menjar pastanagues va bé per la vista?

El mite nº 18 del nou llibre de'n Dan, 100 mites de la ciència, es titula La vitamina C no cura el refredat. I tal i com molt bé ell ens explica, de res ens servirà empatxar-nos de litres de suc de taronja per combatre el virus. I barrinant, m'ha vingut al cap una altra curiositat que relaciona aliments i vitamines, que he pogut desxifrar aquest any a la carrera: per què menjar pastanagues va bé per la vista? Quina és la relació entre la famosa vitamina A i el reforç de la visió? En aquest cas no estem parlant pas d'un mite, sinó que és ben cert.

El nostre ull està format per una zona que participa en la captació dels raigs de llum i una zona que s'encarrega de "transformar" els raigs de llum en impulsos nerviosos, que aniran a parar al cervell gràcies a les neurones. El camí que segueix la llum es podria resumir d'aquesta manera: els fotons entren per la còrnia, atravessen la pupil·la, passen pel cristal·lí (la lent que tenim dins l'ull, que es pot contraure o estirar en funció de si mirem de lluny o d'aprop) i viatgen a través de l'humor aquós (un líquid) fins que arriben a la retina. Allà hi trobem els fotorreceptors, els encarregats de "transformar" aquests fotons de llum en impulsos nerviosos.


I la vitamina A, què hi pinta en tot això?? Doncs dins els fotorreceptors (els cons i els bastons), hi tenim una molècula que deriva de la vitamina A, que s'anomena 11-cis-retinal. Aquesta molècula està associada als pigments visuals (que s'anomenen rodopsina als bastons i conopsina als cons), i és capaç de "captar" els fotons de llum, tot modificant la seva estructura. Un cop ha captat aquesta energia, pateix uns quants canvis i és capaç d'engegar tot un sistema de senyalització en cascada, que acaba obrint canals de sodi, i aquest entra massivament dins la cèl·lula. És com si obrissim una porta: el sodi vol entrar, i quan li donem l'oportunitat de fer-ho no s'ho pensa dues vegades.

I a partir d'aquí, per uns mecanismes força complexes, s'acaben excitant les neurones, que transmeten la senyal fins a unes regions determinades de l'encèfal.

Així doncs, ja veieu que tenim un precursor de la vitamina A a les cèl·lules encarregades de captar la llum. Més concretament, amb les pastanagues no ingerim vitamina A sinó betacarotè, que n'és un precursor. Però tot i així, a part de ser delicioses, contribuim a reforçar el sentit de la vista que els humans és un dels més ben desenvolupats.

Sempre que vaig a l'oftalmòleg em diuen que conservo molt bé la meva bona vista... Potser la meva dèria hi té alguna cosa a veure! :-)


Nota: i parlant de teca... nova capçalera enxocolatada!!!

10 comentaris :

 1. Com deia un professor meu: si no fas res el refredat se'n va en 7 dies; si et mediques ho fa en una setmana.

  Curiós això de la vitamina A i fascinant com es transforma la llum en una senyal...

  ResponElimina
 2. Molt curiós i instructiu, penso que en Dan pot estar tranquil que ja li apareix un digne relleu generacional, així que ja pot retirar-se tranquil·lament i dedicar-se 100% a allò que l'apassiona... la memòria de l'aigua !!

  Només dir-te que si bé això de la Vitamina C és cert, en el cas del suc de taronja no ho és de tot, ja que hi ha un suc provinent d'unes taronges que es conreu-en a una determinada i secreta terra valenciana que són com l'aigua del Sant Graal i curen coses que no et podries ni imaginar !!!

  I fins aquí puc dir perquè la Germandat de la Santa Tarongina no permet fer públic res més !

  ResponElimina
 3. Penso com en Carquinyoli, en Dan ja es pot anar retirant tranquil.

  Quins records em fas venir, Cirereta. D'acoooooord, Laia. Cons i bastons... snif. Quins temps aquells. Retinal, betacarotens... canals de sodi!! Em posaré a plorar de veritat.

  Bonica capçalera, si senyora.

  ResponElimina
 4. Aquesta capçalera m'encanta! Si el suc de taronja no cura els encostipats, una cosa calentona sempre va bé!! Petons.

  ResponElimina
 5. just avui que tinc la vista desenfocada... hauria de menjar pastanagues, no?

  ;*)

  ResponElimina
 6. Jajajajaja! A mi també em va impactar aquest capítol!!! :P

  Molt bon post, noia! En Dan ja pot començar a apretar-se perquè arriben relleeeeeeus!!! xDDD

  ResponElimina
 7. m'encanta perquè expliques la ciència de manera que els que no hi entenem gens, ho acabem veient clar!

  hauré de compensar les hores davant l'ordinador amb moltes pastanagues, ja veig!!

  ResponElimina
 8. Elur, nooooo! El que hauries de fer és deixar de beure, hehehe!

  ResponElimina
 9. OOOh moltes gràcies a tots!!! Me n'alegro que us hagi agradat!!

  I Dan, si per si de cas passes per aquí... no els hi facis cas, no saben el que es diuen! El que em queda encara per endavant per estar a la teva alçada!!!!!!!!!


  Carquinyol, ho sé ho sé... però no ho intentis explicar a aquests científics tan cap quadrats que segur que comencen a blasfemar!!
  ;-) És com si et diuen que la poció màgica d'Astèrix no existeix... Estan bojos aquests científics!!

  ResponElimina
 10. Que si, que si. Que és evident que la nova generació arriba forta i amb nivell! Ja poc descansar tranquil!!
  :-)

  ResponElimina