11 de desembre 2009

Ballaruga bacteriana

Dels microorganismes de vegades costa creure que hi són, que es mouen, i totes aquestes coses perquè simplement no els veiem. La manera ràpida de veure'ls és tenyint-los, però llavors tenim el problema de que els hem mort i si, per exemple, volem veure com es mouen, no ens és possible.

Am el tema de la motilitat és força graciós veure com es mouen. Molts bacteris tenen flagels, uns filaments molt llargs fets de proteïnes, que fan girar enèrgicament i que els permeten desplaçar-se. Per a veure directament com es mouen amunt i avall frenèticament, es pot agafar una suspensió de bacteris, posar-los en un portaobjectes especial (que té una mena de sot) i observar al microscopi. I es poden veure coses com aquestes.

Però hi ha una altra manera "d'intuir" el moviment bacterià. No s'observa directament el desplaçament del microoganimse però el mètode utilitzat és senzill i força graciós. Es tracta d'agafar un tub d'assaig i posar-hi un medi de cultiu, és a dir, l'aliment que el bacteri farà servir per subsistir. Tot seguit hi poses una substància (com el TTA, trifeniltetrazole) que quan les bactèries comencin a fer reaccions metabòliques, les deshidrogenases el reduiran i el transformaran en una altra substància colorant i insoluble (en el cas del TTA, formazán, de color vermell). És a dir, que al final, veurem que el medi canvia de color. I finalment, per suposat, cal afegir els microorganismes! S'agafen bacteris amb una pica (un instrument que s'assembla a una agulla llarga enganxada a un mànec) i se submergeix al tub que té el medi de cultiu. Només cal introduir l'eina i treure-la, ja que encara que nosaltres vegem una gota de líquid, hem de ser conscients que allà hi ha milions de bactèries!

I esperem un dia. I obtenim això:Això és un test fet amb dos bacteris diferents: un que es mou i un que no.

El de la dreta és el que sí que es mou, i el de l'esquerra no. El que es mou és un bacil, que té forma de bastonet, i el que és immòbil és un coc, que té forma de bola. El medi de cultiu inicialment era de color groc transparent.

Mirant al tub de la dreta, veureu que la suspensió és de color tèrbol, lleugerament ataronjat (el formazán obtingut era vermell...) Això indica que el bacteri es mou, i que va buscant menjar pel medi i fent reaccions químiques. Té lloc el procés descrit abans, però com que el microorganisme es desplaça, el colorant insoluble queda escampat per tot el medi, per allà on el bacteri ha passat. Si ho haguéssim deixat més dies el canvi de color seria més notable.

El de l'esquerra no es mou. Si us hi fixeu, al mig de la suspensió hi ha com una cosa vermella que baixa cap avall... El medi de cultiu és semisòlid, no és líquid del tot, i aquesta prolongació que veieu no és més que la "marca" que ha quedat de l'agulla amb la qual vam introduir els bacteris al medi de cultiu. Com que els bacteris no són capaços de moure's, s'han quedat allà on els vam anar deixant, i mentre es van alimenant del que tenen al voltant, van fent reaccions metabòliques i aquell compost insoluble vermell es va acumulant.

Quan vaig tenir el potet amb aquesta forma tant rara i sense que ens haguessin explicat què havia passat allà, em va xocar bastant! I és que tot el que no veiem no deixa de ser menys interessant. Però he de confessar que veient com es movien vaig riure més, era graciós, hehe!


---


Nota: arriba una setmana d'aquelles intenses i frenètiques, durant la qual dubto poder passar gaire pel Cau ni per casa vostra (però s'intentarà!) Tinc pràctiques de camp tota la setmana, prop de Montserrat. Com nevi... faré Festa Major!!

Cuideu-vos molt!

4 comentaris :

 1. M'ha sorprès molt!

  És el que tenen els mètodes indirectes, que després s'han de saber interpretar, però amb aquest no hi ha massa problema perquè les coses surten com haurien de sortir.

  Que vagin bé aquests dies d'anar a pasturar!

  ResponElimina
 2. Molt interessant! :-) Bona setmana amb pràctiques de camp incloses. Aprop de Montserrat?

  ResponElimina
 3. Fa gràcia, veus una cosa vermella incrustada i no en tens ni idea de què és alasanid ^^  Tirai, tirant cap a Vacarisses ^^

  ResponElimina
 4. Com us entreteniu a les pràctiques... vas per bon camí, ja estem a la fase de 'com molen els bacteris!'. Ja comences a acostar-te a la bq, hehehe.

  ResponElimina