02 de setembre 2009

Un gas poc noble amb la salut

Fa pocs dies vaig parlar de per què ens sentim de manera diferent quan escoltem la nostra veu grabada, si en teoria nosaltres hauríem d'escoltar-nos igual. I en els comentaris va sorgir una nova pregunta: què és el que ens fa l'heli (el gas que duen els globus que s'enlairen) per a modificar-nos la veu de tal manera que ens recordi a la dels barrufets.

Temptejant per internet he vist que és una pregunta força recurrent, ja que és un fenomen força graciós i que tots hem acabat fent alguna vegada. I l'efecte invers, la inhalació de fum de cigarreta, per exemple, fa que la veu sigui més greu. Està clar que hi ha alguna propietat dels fluids que fa que varii el nostre to de veu, però... quina?

Doncs la denistat, és a dir, el quocient entre la massa i el volum. (d=m/v). Si fem un cop d'ull a una taula periòdica, veurem que l'heli és el primer dels gasos nobles, amb un pes molecular de tan sols 4 g/mol, i en canvi l'aire és un gas més "pesat", ja que els gasos que el formen també ho són (oxigen 8 g/mol, nitrogen 7 g/mol...). Si ens fixem en el fum del tabac, la cosa ja es dispara degut als nombrosos elments dels quals es compon: quitrà, nicotina, diòxid de carboni, acetona... etc. Per tant, per a un mateix volum d'aire, l'heli és el gas menys dens, seguit de l'aire i finalment, com a més pesat, tenim el fum del tabac.

Contra més lleuger, la veu edevé més aguda, i contra més dens, la veu és més greu. I això ho podem relacionar amb la freqüència: les cordes poden vibrar més ràpid quan el fluid és poc dens (com l'heli), ja que han de superar una resistència menor. I major freqüència en el so es tradueix en un to més agut. I l'efecte invers: menor freqüència (vibració més lenta degut a que el fluid és més dens i oposa més resistència) significa un to de veu més greu. Fent càlculs, es demostra que l'heli és molt menys dens: mentre que en aire el so viatja a 340 m/s, en heli ho fa a 915 m/s, el valor gairebé es triplica.

L'altra cara de la moneda és que no és sa. Gens sa. Quan inhalem heli evitem que l'oxigen arribi fins als pulmons, i per tant podem arribar a morir per asfíxia. Cal anar amb compte, que el que és graciós pot acabar sortint car!

7 comentaris :

 1. La veritat és que té molta gràcia i la sensació és de lleugeresa.

  Una pregunta, en aquest cas la longitud d'ona suposo que és el que es manté, no? I que al variar la velocitat de propagació "forces" una freqüència més alta.

  Dius que gens sa? Jo hauria dit perillós...

  Ara, si el que vols és una veu greu (i no una mica com en el cas del tabac) la millor opció és l'hexafluorur de sofre (SF6) que és menys perillós que el tabac i molt més dens.

  ResponElimina
 2. Moltes gràcies pel post!! I molt interessant!! =D

  No sé perquè, però ja m'imaginava que inhalar heli no era gaire sa...xD

  ResponElimina
 3. Ostres, acabo de trobar el teu blog i m'ha semblat molt interessant.

  Et tornaré a llegir!

  ResponElimina
 4. per si de cas, no farem experiments i deixarem la veu i les cordes vocals tal i com estan jeje. Merci per la informació, sempre aprenem coses noves amb tu!! Petonets!!

  ResponElimina
 5. Quines coses !! La veritat és que no ho he fet mai, i ara crec que ho faré encara menys !!

  ResponElimina
 6. Caram, encara no he dinat, però com que he llegit els dos posts ara mateix, el de l'heli i el de la veu gravada, ja me'n puc anar a dormir, que avui ja he après algunes coses, i ja he fet el dia!

  ResponElimina
 7. Alasanid, suposo que sí... el so emès és el mateix, el que varia és el medi pel qual es propaga. Com que velocitat i freqüència són directament proporcionals, és d'esperar que si una augmenta l'altra disminueixi per mantenir la longitud d'ona... Això del SF6 també ho vaig llegir!

  èlia, la gracieta de parlar amb veu aguda pot acabar sortint cara!

  janapirinea, doncs benvinguda seràs :-)

  instints, me n'alegro! sempre fa gràcia saber coses curioses d'aquestes :)

  carquinyol, mai? Carai! Per un cop no passaria res, lògicament no és una cosa instantània i mortal, però com que en el fons és una tonteria val més no jugar-se-la!

  xexu que bé, m'has fet contenta :-) Això de que les coses que escric puguin ser interessants és una recompensa!

  ResponElimina