24 de setembre 2009

El rorqual comú

Avui us presento una nova espècie de Misticet: el rorqual comú (Balaenoptera physalus). Després d'haver fet dos tipus de balenes tenia pensat passar als dofins, les orques, les marsopes, les belugues o els zífids. Però tot arribarà. Crec que és important citar aquest cetaci no només pel fet de ser el segon animal més gran del món (després de la balena blava, és clar) sinó sobretot perquè hi ha poblacions de rorquals comuns a la Mediterrània. Molta gent no sap que aquí mateix, a casa nostra, tenim balenes.

Com sempre, el seu carnet d'identitat:

En anglès, al rorqual comú se l'anomena fin whale (fin vol dir "aleta"), ja que té una mena de cresta que li recorre la part superior de la cua, com si es tractés d'una aleta de peix. L'aleta dorsal la té força enrere, i és molt petita en comparació amb la resta del cos. I un tret distintiu d'aquest cetaci és que la pigmentació de la pell varia a banda i banda del cap: la banda dreta és de color més clar, tan per dins com per fora de la boca. El fet de ser més clar afavoreix que quan els raigs de sol s'hi reflecteixen, les preses quedin ming encegades o que s'espantin, i per tant els peixets tendeixen a agrupar-se i formar aquelles boles immenses, que a les balenes els permet atrapar-los més fàcilment d'un sol cop. El que no se sap encara és per què el costat dret i no l'esquerre, o per què no ambdós costats, ja que s'ha observat que el rorqual sovint gira el cap per menjar, però ho fa indistintament cap a una banda i cap a l'altra.


Fotografies de rorqual comú. Font: www.arkive.org

El rorqual comú és una espècie que viu allunyada de la costa, però durant les etapes migratòries se'n poden observar diversos exemplars. En el cas dels rorquals mediterranis el Cap de Creus és un lloc de pas important, on se'n poden fer albiraments a la primavera, quan es dirigeixen cap al Mar de Ligúria. Allà s'hi queden a l'estiu, aprofitant l'alta productivitat de les aigües italianes, i quan arriba el fred tornen a marxar cap a les costes africanes, passant per les Illes Balears, Còrcega i Sardenya. Els rorquals de la Mediterrània no són balenes de l'Atlàntic que estiguin aquí "de pas", sinó que a les nostres costes hi tenim poblacions autòctones d'aquests cetacis, i això és el que els fa realment especials.


Pot semblar que la població de rorquals és força elevada, però si tinguéssim dades de quants exemplars habitaven els nostres oceans fa un parell de segles, veuríem que alguna cosa ha passat. I és que al segle XIX i principis del XX, la indústria balenera va fer molt de mal a aquesta espècie. Van ser caçats massivament per comercialitzar-ne la carn i el greix per fer-ne olis. Avui en dia aquest tipus de pesca està força més controlada, però tot i així hi ha llocs on encara està permesa. Per exemple a Groenlàndia, per a la subsistència aborigen. El problema de tot plegat és que es van veure sotmesos a tal persecució que sortir-se'n és tot un repte.

Altres tipus d'amenaces per als rorquals són les col·lisions amb els vaixells (els rorquals comuns són una de les espècies de balenes de les quals se'n tenen notificades més col·lisions) A les nostres costes de tant en tant en tenim algun cas: l'últim, el passat mes de maig: un vaixell de càrrega va entrar al port de Barcelona arrossegant un rorqual femella de 20 metres de llargada a proa.

I si parlem de contaminació, la imatge que ens vindria al cap serien els abocaments incontrolats de susbstàncies tòxiques, la presència de metalls, pesants, etc. Però en els cetacis també cal tenir en compte la contaminació acústica. Cal no oblidar que els rorquals tenen un sistema de biosònar que els permet localitzar bancs de krill o comunicar-se, entre altres. L'ús d'aparells de localització tipus sònar per part dels vaixells quan no és necessari els afecta i els desorienta, augmentant considerablement les probabilitats de que quedin encallats a les costes.


I ja per acabar, com a curiositat, se sap que hi ha balenes híbrides sorgides del creuament d'una balena blava (Balaenoptera msuculus) i de rorquals comuns (Balaenoptera physalus). Així doncs, sembla ser que no hi ha males cares ni competitivitat entre les dues espècies més grans del món, sinó fins i tot una complicitat entranyable ^^


--------------

Fonts:
El rorqual comú a la ICN Red List. http://www.iucnredlist.org/details/2478/0
Wikipèdia: http://es.wikipedia.org/wiki/Balaenoptera_physalus
(Whale watcher, de Trevor Day) http://books.google.es/books?id=-wuhsC9mODQC&printsec=frontcover&hl=ca&source=gbs_navlinks_s

--------------

Monogràfic de cetacis (altres entrades)
- Rorquals
- El rorqual blau
- La balena geperuda

8 comentaris :

 1. Que bé que m'hauria anat el teu post el curs passat quan el meu fill va haver de fer un projecte sobre els rorquals comuns! Però ara ja en sabem un munt! Petons.

  ResponElimina
 2. No coneixia aquest rorqual, ni imaginava que eren tan comunes les balenes al nostre mar. Però això de que es puguin aparellar entre espècies... no ho acabo de veure clar. Segons la definició d'espècie això no és possible, deuen estar més emparentats del que sembla.

  ResponElimina
 3. Oooh fada, ja m'agradaria que m'haguessin fet fer projectes així!!! :)


  Xexu, les dades que he trobat corresponen a rorquals morts, aropellats per vaixells o coses similars, no fan pas anàlisis a rorquals vius. Segons la definició, per a parlar d'una nova espècie els descendents haurien de ser fèrtils, no n'hi ha prou amb que siguin individus viables i sobrevisquin... i el fet de que siguin fètils encara no s'ha demostrat...

  ResponElimina
 4. A veure, repassem una mica per a no confondre'm:

  Hem vist els rorquals en general, la balanena blava que en realitat no és balena, és rorqual; la balena geperuda, que no és ni balena ni rorqual i ara el rorqual comú, que torna a ser un rorqual.

  Però m'acabo d'adonar d'una cosa: En els posts sobre els rorquals i la balena blava deixes molt clar que les balenes són aquells cetacis de la família Balaenidae i em sembla entendre que els rorquals els de la família Balaenopteridae. Però a la balena geperuda hi dius que no és ni balena ni rorqual perquè la seva subfamília no és ni Balaenopteridae ni Balaenidae. Però a la seva fitxa no diu res de la seva subfamília i en canvi diu que la família és la Balaenopteridae. La diferència que veig en les altres "balenes" és el seu gènera, que és Megaptera en lloc de Balaenoptera. El que distingeix ser rorqual del que no, és el gènere? Gènere és el mateix que subfamília? És que m'ho he tornat a mirar tot una mica per sobre per enganxar el fil i m'han sorgit aquests dubtes.

  Ara et comento el post del rorqual comú en concret:

  Em sembla bé que vulguis passar ja als Odontocets, però t'agrairia que continuéssis una mica més amb els misticets, amb altres famílies, perquè els cetacis dels que sé menys coses; de tota manera fes el que vulguis que és el teu blog i els Odontocets també m'agraden molt!! =D

  La veritat és que tots el problemes que els humans els causem són una vergonya. Les col·lisions o desorientar-les amb els sònars dels vaixells potser sigui el més difícil d'evitar però s'hauria d'intentar. I la caça a Groenlàndia..la prohibiria.

  No tenia ni idea que existissin híbrids entre rorquals blaus i rorquals comuns =O

  ResponElimina
 5. hahah èlia, els embolics de taxonomia...

  Una cosa és subfamília, i l'altra gènere.

  Tenim família - subfamília - gènere - espècie. La Família comuna per als rorquals i la balena geperuda és Balaenopteridae, després, els rorquals són Balaenopterinae i la balena geperuda és Megapterinae. I bé, dins Balaenopterinae hi teinm el gènere Balaenoptera i dins de Megapterinae el gènere Megaptera. No vaig posar subfamilies perquè vaig pensar que era molt merder, no m'agrada la taxonomia, i a més no hi ha una única classificació universal i acceptada per tothom, de tant en tant surt algú que diu: jo posaria aquest altre aquí o canviaria aquest mom perquè... etc.

  I després d'això, dir-te que em vaig fer un embolic i que la balena geperuda ÉS UN RORQUAL. Rorqual = família balaenopteridae. O sigui que de moment he fet el rorqual blau, el rorqual comú i la balena geperuda: tres rorquals. Ara modificaré l post i demanaré disculpês públicament per donar informació fraudulenta ^^

  Gràcies!!!

  ResponElimina
 6. Hola Laia! ^^

  Ja em semblava que una cosa és gènere i l'altra subfamília però com que no havies posat les subfamílies i a la viquipèdia tampoc surten m'he fet un embolic xD

  No sabia que no hi ha una única classificació universal =O Ara entenc perquè molts cops trobo classificacions una mica diferents entre la viquipèdia catalana i la wikipedia castellana..xD (En aquests casos vaig a buscar la wikipedia anglesa, a veure si em resol el dubte xDD).

  D'acord, doncs així fins ara només ens has mostrat rorquals, oi? D'acord =D

  Doncs ara, com a favor, si t'has cansat d'ensenyar-nos rorquals, et demanaria que abans de començar amb els odontocets ens mostréssis les característiques de la família Balaenidae, per compara quines diferències que hi ha amb la Balaenopteridae =)

  Doncs a mi la taxonomia sí que m'agrada ^^ Encara que veig que realment és un embolic...xD

  Gràcies a tu pels posts =D

  ResponElimina
 7. Tens tota la raó, no ho vaig tenir en compte. S'hauria de mirar si la descendència és fèrtil, però troba'n un!

  ResponElimina
 8. Xexu, suposo que si no han canviat el nom científic dels rorquals i s'han adonat que hi ha híbrids (i s'utilitza el nom híbrid), deu ser perquè no tenen descendència...però qui sap..=)

  ResponElimina