21 d’agost 2009

La balena geperuda

En aquesta nova edició del monogràfic de cetacis, us presento la balena geperuda. Com podreu veure a la fitxa tècnica, és notablament més petita i més lleugera que la balena blava, però n'hi ha molts més exemplars i de moment no es troba en perill d'extinció. Igual que la balena blava, es tracta d'un rorqual (pertany a la família Balaenopteridae).


Anem a conèixer unes quantes cosetes d'aquesta balena que, malgrat no ser la més gran del món, s'ha convertit en la principal protagonista de la gran majoria d'avistaments turístics de balenes, ja que surt de l'aigua amb relativa freqüència i a sobre ho fa de manera espectacular. A banda, els seus concerts són ben coneguts arreu del món.

Identificar i saber distingir aquest animal és força senzill, ja que té trets físics força caraterístics:

- Té unes aletes pectorals enormes, que comencen de color negre a la banda del cos i cada vegada són d'un to més pàl·lid, adquirint mica en mica gairebé un blanc immaculat.
- Al cap hi té unes protuberàncies molt marcades (no li passa res, no és cap malaltia! és molt freqüent veure-les en documentals, i la gent creu que pateixen algun tipus d'infecció o coses així...). S'anomenen tubercles dèrmics, i en realitat no és res més que els fol·licles pilosos, una mena de cavitat que nosaltres també tenim, que és el lloc on el pèl s'insereix a la pell. Cal recordar que les balenes també són mamífers, i com a tals, malgrat haver-se adaptat a un altre hàbitat, conserven trets característics dels seus orígens.
- El marge de l'aleta caudal també presenta tubercles dèrmics al llarg de tot el marge, i surt del tot fora de l'aigua a cada immersió. El color i forma de l'aleta és un tret distintiu de cada individu, a diferència per exemple dels dofins, on és l'aleta dorsal i no la caudal la part del cos que ens permet jugar a qui és qui.


Són animals força solitaris, que o bé viuen sols o els companys de viatge no són mai més de tres o quatre. Això sí, són tafaners i els agrada veure món: realitzen grans migracions (la més llarga de la qual es té constància era d'uns 19000 km).


Un altra curiositat d'aquesta espècie és que han après a caçar d'una manera força peculiar, a la vegada que efectiva: un petit grupet de balenes comença a nedar en cercles i a molta velocitat al voltant d'un banc de peixos o de krill que hagin divisat, i a la vegada expulsen aire a través dels espiracles, creant una cortina de bombolles que envolta la presa. Això fa que els peixos cada cop s'agrupin més, i alhora les balenes el van forçant a apropar-se a la superfície. Finalment, les balenes pugen fins a la superfície amb la boca oberta i engoleixen el banquet, ja que el banc de peixos no té escapatòria. Fins i tot poden variar la grandària de les bombolles en funció de quina sigui la presa: bombolles més petites per al krill i bombolles més grans per als peixos. Abans he dit que solen viatjar en grups molt reduïts, i aquest és precisament un exemple de cooperació entre poblacions. Brutal...

Són els barítons de l'oceà. Els mascles emeten sons molt complexes, de tots els mamífers només superats per la nostra veu, la dels humans. En podeu sentir aquí.


Foto: wikipèdia

Foto: wikipèdia

--------------

Fonts:
Balena geperuda a la ICN Red List. http://www.iucnredlist.org/details/13006/0
Wikipèdia. http://en.wikipedia.org/wiki/Humpback_Whale
(Whale watcher, de Trevor Day) http://books.google.es/books?id=-wuhsC9mODQC&printsec=frontcover&hl=ca&source=gbs_navlinks_s

--------------

Monogràfic de cetacis (altres entrades)
- Rorquals
- El rorqual blau
- El rorqual comú

14 comentaris :

 1. Caram, caram, les teves fitxes són molt completes. M'ha agradat llegir tot això sobre la geperuda, que és força menys coneguda pel públic que la blava. Però escolta, suposo que es deu tractar d'un error d'escriptura, però suposo que es tracta d'un rorqual, en el text dius que no, que no és del gènere Balaenopteridae, i en canvi a la fitxa diu que la família és aquesta. Dins d'aquesta família hi ha un gènere que es diu igual?

  Ah, d'acord, ara acabo de mirar la fitxa de la blava i diu que és del gènere Balaenoptera, de la mateixa família. Però llavors, els rorquals són els d'aquest gènere o tota la família? I si no és un rorqual, ni una balena, què és?

  ResponElimina
 2. Ei, que guapo aquest monogràfic! De petita tenia una amiga que adorava les balenes... o com s'hagin de dir! I em va enganxar una mica aquesta dèria pels éssers marins... tot i que a dir veritat a mi el mar em fa molta por, de manera que és contradictori!

  De totes maneres, m'agrada molt aprendre'n coses. I m'adhereixo a la pregunta de'n XeXu, si no és una balena ni un rorqual, que és?

  ResponElimina
 3. Ui Xexu, m'has trobat una errada, és cert! ja l'he corregit ^^

  Els rorquals i la geperuda pertanyen a la mateixa FAMÍLIA, Balaenopteridae, dins la qual hi trobem dos SUBFAMLÍLIES: Balaenopterinae (només canvia una D per una N), que engloba tots els rorquals, i Megapterinae, que engloba la balena geperuda (és l'única espècie de la qual tinc constància)

  El meu error ha estat posar que els roquals són els del gènere Balaenopteridae, i això no és cert. Els rorquals són del gènere Balenoptera!! Tants noms i m'he colat :P

  La "balena" geperuda és simplement un Misticet, un cetaci amb barbes, (i tampoc crec que tingui cap nom especial perquè aquesta subfamília, Megapterinae, només comprèn una espècie). No tot al que li diem "balenes" té barbes! Per exemple, els catxalots tenen dents (són odontocets com els dofins). Així que la Yubarta (un altre nom que té la balena geperuda) és simplement... un Misticet.

  Moltíssimes gràcies per l'error!!


  ----


  Neopoeta, la pregunta ja l'he contestat a dalt ^^ I també és força contradictori que a mi me'n faci una mica, oi? :-P Més que por és respecte, de veure una immensitat sense fons i coses així... Però jo crec que quan pugui fer immersions i la mar salada i jo ens anem coneixent... res de por :-)

  ResponElimina
 4. Em penso que si segueixes així, hauré de posar aquest blog com a consulta obligada pels nens de la meva classe...
  Molt bé, gràcies per la informació!

  ResponElimina
 5. la veritat és que és espectacular i fa molta impressió. Cada dia ens ensenyes alguna cosa diferent. Una pregunta que em ronda pel cap des de fa molt temps: com es porten les balenes i els taurons? es barallen? es mengen un a l'altre? passen un de l'altre? osti, tampoc ho he buscat, i potser tu ho saps, em crea molta curiositat.
  gràcies!!! i ànims!!! anem una mica millor?

  ResponElimina
 6. Com sempre molt interessant i flipant...jo que pensava que les balenes eren tots els misticets...(ja sé que ho vas aclarar al post antic).

  Em pensava que tots els cetacis estaven en perill d'extinció, però sí, de balenes geperudes n'hi ha bastantes =D M'alegro moltíssim d'estar equivocada en aquest aspecte =D

  Els cants de les balenes ja l'he escoltat pel Youtube i realment és IMPRESSIONANT!!

  Moltes gràcies per aquests posts!! ^^

  ResponElimina
 7. PD. la_figurita sóc jo, que m'he equivocat i en lloc de posar el nom he posat el nik xD

  ResponElimina
 8. La veritat és que és increïble com es poden arribar a complicar les nomenclatures... i això que sembla que ho porteu força ordenat, però hi ha tanta cosa per anomenar...

  Pel que fa a la balena aquesta, ha de ser increïble sentir-les cantar, clar que ho deuen fer a gran profunditat i a baixes freqüències.

  ResponElimina
 9. hehehe zel, moltes gràcies pel compliment :-) fomentaries la biologia marina, que guai ^^  instints... no ho sé pas, com es porten, però les seves cadenes alimentàries no es creuen pas, diria! Les balenes van molt a la seva bola, surten de tant en tant i són capaces de submergir-se a grans profunditats. I els taurons els hi tenen molt de respecte, sobretot perquè són molt més grans que ells!

  I anem millor... gràcies guapa!


  Élia, ja sabia que eres tu ^^ No és per llençar coets, la situació de les balenes, i les meves dads quedaran desactualitzades dintre de poc, però si més no encara no estan "en perill" imminent.


  alasanid, la taxonomia és horrible!!! Hi ha classes, superclasses, subfamílies... bua, un embolic. I a més a més pot haver-hi discrepàncies, que dos persones es fixin en caràcters diferents a l'hora de classificar i ja l'hem liada...

  ResponElimina
 10. No no, evidentment que no és per llençar coets, però no estan tant malament com em pensava i me n'alegro =D

  ResponElimina
 11. Jo llegeixo en diagonal totes les denomiancions en cursiva, perquè no entenc res de res! Pel que fa a les característiques i això que has comentat que tenen pèl m'ha semblat molt curiós! A mi, la balena geperuda m'hagrada per aquestes arrugues que té dibuixades al llarg del cos... :)

  ResponElimina
 12. Hehehe, tu que ja ets una biòloga experta, Misticet no et sona a tipus de bolet? A alguna cosa relacionada amb fongs? Per què a mi sí que em sona? Ostres, gaudeixo amb aquests temes, que entretingut!

  ResponElimina
 13. Núr, més val, que amb alguns noms n'hi ha per lloIgar-i cadires! Segur que han estat creats per a morir asfixiats mentre els pronunciem ;-) Ah! I en embrions de dofí també s'hi podrien veure alguns pèls, tot i que evolutivament abans de néixer els perden, ja que els fan més nosa que servei...


  Xexu , hahaha, és cert... els basidomicets, ascomicets... els noms s'assemblen, acaben gairebe igual, però ai... ni punt de comparació, les balenes són mooolt més maques i interessants :-P

  ResponElimina
 14. MODIFICACIÓ:

  se me'n va anar una mica l'olla en afirmar que la balena geperuda NO era un rorqual perquè SÍ QUE HO ÉS. entre tanta taxonomia em vaig embolicar... perdó a tothom!!! el post està corregit!

  ResponElimina