26 de juliol 2009

Termòstat bucal

Els tucans són dels tipus d'aus exòtiques més vistoses i sorprenents. N'hi ha de moltes mides i colors diferents, però la característica més remarcable que tenen és sens dubte el bec. Extremadament gran, voluminós, i sense una funcionalitat pràctica aparent. Els és força útil per a defensar-se i alimentar-se, sobretot de baies, i malgrat el que pugui semblar és molt lleuger, però... és realment necessari que sigui tan exagerat? Per què hauria de conservar l'evolució un bec tan molest?

Foto: wikipèdia

Fa pocs dies, però, uns científics van publicar a la revista Science el seu darrer descobriment, i és que han trobat un nou motiu pel qual els tucans seguexien conservant aquest instrument: els tucans poden fer servir el seu bec com a termoregulador. Així doncs, quan la temperatura corporal és massa elevada poden refrescar-se tot concentrant l'escalfor al bec, i allà emmagatzemar-la per si les condicions varien i la necessiten posteriorment, quan baixi la temperatura ambient. En pocs minuts poden escalfar-se o refredar-se uns 10ºC aproximadament!

Es va arribar a aquesta conclusió gràcies als resultats obtinguts en els estudis que van realitzar: van induir canvis en la temperatura exterior i grabaven els tucans amb càmeres de vídeo molt sensibles als canvis de temperatures, i que generen imatges en una gamma de colors especial en funció de la temperatura: violeta-blau significa fred, i groc-vermell vol dir calor. Quan l'au s'escalfa massa, envia més sang cap al bec, altament vascularitzat; i quan té fred, contrau els vasos sanguinis del bec per a que la sang acumulada flueixi cap a la resta del cos i el mantingui calent.

I tot això ho corroboren les imatges, un tastet de les quals podeu veure en el vídeo que us mostro a continuació. La seqüència pertany al moment en què el tucan s'adorm (en realitat són dues hores d'enregistrament, resumides en uns quants segons). Primer podeu veure com el bec és calent, d'un vermell incandescent, i quan cau adormit l'amaga entre les plomes per a evitar que la calor que emmagatzema es perdi (ja que a la vegada és una font d'energia). Un cop ha assolit la temperatura ideal, es pot apreciar com la tonalitat vermellosa va disminuint.Font: http://www.wired.com/wiredscience/2009/07/toucanbill/

5 comentaris :

 1. És realment curiós com a mesura adaptativa de l'animal. Tant els animals com les plantes se les empesquen totes per mantenir la calor! Però vols dir que eren les millors imatges pel vídeo? Amb la bèstia dormint tampoc s'acaba de veure bé. Però entenc que es guarda el bec sota l'ala com qui es posa una bossa d'aigua calenta al llit per escalfar els peus (això es feia quan jo era petit...).

  ResponElimina
 2. Fa molts anys que em sorprenia el tucan pel seu descomunal bec.

  Ara encara m'ha sorprès més la seva utilitat.

  I el video interessant, llàstima que amagui el bec.

  ResponElimina
 3. Sí que és ben curiós. El que trobo al·lucinant és que, sent de sang calenta, pugui variar la seva temperatura en 10 ºC. Si a nosaltres ens passés això (fluctuacions entre 26ºC i 46 ºC) moriríem. De un i do les sorpreses del Tucà.

  ResponElimina
 4. vaja... curiós... sembla que al final tot ha de servir per alguna cosa...

  ResponElimina
 5. =O No ho sabia!!! Molt interessant, com sempre!! =D

  ResponElimina