11 de juliol 2009

El roqual blau

L'altre dia us vaig presentar als rorquals, aquella família de cetacis amb barbes a la boca enlloc de dents i unes "arrugues" a la gola. Avui toca dir quatre cosetes del rorqual blau (Balaenoptera musculus), el roqual més gran de tots i també l'animal més gran del món. Habitualment és conegut com a balena blava, però de fet és un rorqual (el mot balena es reserva per a denominar els cetacis de la família Balaenidae).


Una de les primeres coses que podeu apreciar en aquesta fitxa és que és literalment enorme. El seu cor és aproximadament tant gran com un cotxe (i tan sols batega unes 5-6 vegades per minut), la llengua té la mida d'un elefant i el diàmetre de les seves venes és tal que una persona adulta hi cabria dins. Impressionant... Cap animal terrestre podria ser tan gran, els ossos no podrien resistir tant de pes. I amb aquestes dimensions contrasta la mida de la seva aleta dorsal, minúscula comparada amb la resta del cos.

Foto: wikipedia

Tot i pesar tant, és de les balenes més estilitzades i esveltes. Quan fan immersions no van gaire de pressa, però si les emprenyes poden arribar fins als 50 km/h! Quan, després d'un viatget submarí han de sortir a respirar, sovint ho fan de manera espectacular, expirant grans quantitats de vapor d'aigua amb molta força a través de l'espiracle (recordeu que no era aigua!). Això dóna lloc a un sortidor magnífic que pot arribar fins als 8-10 metres d'alçada, visible a molta distància si la mar està tranquil·la. A més, a l'hora de reemprendre la immersió, treuen enfora i llueixen la seva enorme cua (no sempre, però).

Foto: http://animal.discovery.com

Les balenes blaves viuen soles o bé en parella, i ocasionalment formen grups de 6 o 7 individus. Tot i així són grans viatgeres: a l'estiu solen marxar cap a les zones temperades i fredes, cap a l'antàrtic, ja que s'hi concentren grans quantitats d'algues fitoplanctòniques, l'aliment del krill. En canvi quan arriba l'hivern migren cap a les aigües tropicals i subtropicals per a reproduir-se. L'observació de balenes blaves és un gran atractiu turístic, tenir el plaer de veure un gegant del mar és memorable! La zona sud de la Patagònia i la costa oest dels Estats Units i Mèxic són dos llocs privilegiats per a poder-les observar. Sobretot a Califòrnia, ja que molts cops després de donar a llum, les balenes romanen en aquest indret durant gairebé un any sencer.

Podríem pensar que sent l'animal més gros del món... qui pot atacar-lo i no acabar escaldat? És cert que aquest animal gairebé no té depredadors, però les orques sí que s'hi encaren. Moltes balenes presenten marques a la pell, marques de guerra, però que una orca mati una balena ella sola és molt improbable. Però com sempre, el més violent de tots els animals segueix sent l'home. És prou coneguda la caça de balenes durant bona part del segle XX per extreure'n l'enorme capa de greix, i així fabricar i comercialitzar sabons, olis per a làmpades, i alguns productes cosmètics, entre altres.

Com la resta de cetacis, la balena blava també utilitza sons i ecolocalització per tal de comunicar-se. El cant de les balenes (anomenat així perquè una cançó pot arribar a durar mitja hora) és molt conegut arreu, malgrat que els cants més famosos no corresponen a la balena blava sinó a la balena geperuda (Megaptera novaeangliae).

I per acabar us deixo amb aquest vídeo que he trobat brutal... Està molt bé, us el recomano.[Nota: a partir del minut 5:15 aproximadament ja no es parla de la balena blava, sinó de la geperuda... però segueix sent un plaer veure-ho!]


* Buscant fotografies per ensenyar-vos he vist que molta gent ha penjat fotos com aquestes catalogant-les com a Balaenoptera musculus...I això NO és una balena blava. És molt més grassa, poc allargada, té les aletes pectorals més grans en proporció al cos, i a sobre a la cara hi té aquestes protuberàncies... això és una balena geperuda.

Això sí que és el rorqual blau (bé, jo diria que no és de veritat, però està molt ben aconseguit el gràfic i per fer-nos-en una idea va de conya)

Foto: extret de http://myanimalblog.files.wordpress.com

--------------

7 comentaris :

 1. Impressionants aquests animals. Les dades que dones farien empetitir al més valent!... una llengua com un elefant? mare meva, t'imagines rebre el lametón d'una balena blava? Uf!

  Gran post! ... mai millor dit :)

  ResponElimina
 2. És impressionant!!!! Sabia que és l'animal més gran del món, però no era conscient de la mida del cor, de la llengua i de les venes...acollona bastant pensar que hi cabem dins...impressionant!!! (Perdó per repetir-me).

  El cant de les balenes..vaig veure un vídeo pel youtube i és al·lucinant!!! El vídeo que has penjat està molt bé!! =D

  Realment són animals impressionants i, encara que sigui trist, de misticets no sé gran cosa i d'ontocets...perquè mentir? Realment, bé bé, només sé coses d'orques i dofins...és una llàstima.

  Els teus posts m'ajudaran a millorar molt més els meus coneixements =D =D =D Gràcies ^^

  ResponElimina
 3. De petit admirava la balena blava, tenia un llibre de records d'animals i sabia això de que és l'animal més gran de tota la història, per sobre d'alguns dinosaures gegantins com el diplodocus o el braquiosaure. Era molt aficionat a totes aquestes coses, i els dinosaures m'encantaven, en sabia força per ser un nen, però ara només em queden els noms. De totes maneres, la balena blava continuava sent el record de pes i de llargada.

  ResponElimina
 4. Quin bloc més bonic! M'agrada molt ;) Et felicito i hi passaré sovint. A mi també m'agraden molt els dofins i els animals del mar. He llegit també altres escrits teus i m'agraden molt. Plantejes dubtes que tots tenim i ens preguntem molt a sovint. Serà inherent a l'existència? Bon estiu!

  ResponElimina
 5. És increïble que puguin ser tan grans...

  Després d'uns dies de problemes amb l'ordinador intentaré llegir el que has anat escrivint aquests últims dies.

  Ara feia dies que et volia fer una pregunta i ara que has encetat aquest tema em va bé:

  Els animals marins que entren i surten de l'aigua i tenen ulls on hi veuen millor a dins o a fora de l'aigua?

  ResponElimina
 6. Asimetrich... uix, i la de saliva que ha de tenir aquesta llenguota!! :-P


  Èlia, precisament els posts també són una excusa... vaig aprenent a mesura que els escric. Tenia ganes de saber-ne més coses, no estancar-me en dofins només... No et pensis que jo tot això ho sabia, simplement transcric informació que he trobat i que trobo interessant :-) Em queda molt per aprendre!


  Xexu, ho he vist a molts llocs, però com que de dinosaures jo no en sé gaire (per no dir gens, hehehe... ei, però que de petita havia fet unes maquetes amb ossos de fusta on muntaves dinosaures os per os!!) no m'atrevia a dir que és el més gran "de tota la història". Gràcies per confirmar-m'ho :-)


  wayfarer, sempre seràs benvinguda :-) De vegades no en facis molt de cas, tinc moments de lucidesa i d'altres que ni em reconec, hehehe... però tots duem a dins dubtes que no som capaços de solucionar o veure en perspectiva, i el bloc m'hi ajuda, res més... Bon estiu!


  Alasanid, jo podria parlar-te de balenes i dofins, però per exemple els peixos que salten no sé si tenen aquest mateix patró...
  Bé, que els cetacis hi veuen igual de bé fora i dins de l'aigua. A diferència de nosaltres, ells tenen una còrnia i un cristal·lí adaptables, i la seva elasticitat els permet enfocar en qualsevol dels dos medis. La nostra còrnia en canvi sempre enfoca igual, tan sols és el cristal·lí qui s'adapta... Però és clar, és la còrnia la que està en contacte amb l'aigua, així que o bé fem servir ulleres de nedar... o hi veurem borrós. :-)

  ResponElimina
 7. Gràcies Laia, la veritat és que has respost just el que demanava i ja feia cosa d'un mes que em rondava pel cap i per sort ha coincidit amb una de les suposicions que havia fet (que canviaven la geometria del cristal·lí).

  Per cert, hi ha humans que hi veuen millor a dins de l'aigua i les ulleres les han de dur quan són a la superfície. (em refereixo als miops).

  ResponElimina