15 de gener 2009

Mascle o femella?

Avui faré un curset accelerat per tal d'avançar en la vostra formació com a futurs experts i amants de cetacis en general, i dofins en particular. I és que a simple vista no és tan fàcil distingir si ens trobem davant d'un dofí mascle o femella! Evolutivament aquests animals han acabat adaptant-se al medi on viuen, l'aigua, i per tal de potenciar el seu hidrodinamisme i poder nedar més ràpidament, els òrgans sexuals es troben dins el cos.

Per tant, hem de saber observar un dofí per poder saber a quin sexe pertany. Concretament, hem de fixar-nos en la regió ventral, d'un to gris clar o rosat. Allà hi trobarem dues obertures longitudinals, que corresponen a la cavitat genital i a la cavitat anal. L'anus és l'obertura més propera a la cua, i la cavitat genital és la més allargada. Doncs bé, en el cas dels mascles, les dues obertures es troben relativament allunyades entre sí, i es diu que és com si fos un signe d'exclamació (dins la cavitat genital és on es troba el penis). En canvi, en les femelles, la separació entre la cavitat genital i l'anus és gairebé inapreciable, ambdós obertures es troben molt properes entre sí. A més a més, a banda i banda de la cavitat genital hi trobem dos solcs, que corresponen als mugrons que segregaran llet i serviran per amamantar les cries després de néixer.

A banda d'aquests caràcters morfològics, també podríem saber si un dofí és mascle o femella observant-ne el comportament (encara que és un mètode molt menys fiable). Les femelles solen anar en grups més o menys nombrosos, i si veieu alguna cria de dofí al costat d'un adult, l'adult serà una femella en la gran majoria de casos (a més, recordeu que les cries durant els quatre-cinc primers anys de vida neden al costat de les mares i n'imiten els moviments, els sons, les tècniques de caça...).

Vinga, vinga, examen! Agafeu llapis i paper. Quin sexe correspon a cada fotografia? [va que aquesta és fàcil eeeeh]


-----------

Nota: per als que us vau aventurar a predir què eren les imatges del post anterior...

A: És un llac congelat, i per tant el que s'observa són bombolles d'aire petrificades enmig de la massa d'aigua!
B: Això era un tros de closca de tortuga ^^ Aquesta no me l'ha encertada ningú!
C: Una imatge aèria del llac Magadi, a Kenya... infestat per un bloom d'algues.
D: I aquesta sí... Era el detall d'una ploma d'ocell. En concret no sé quina, però té tota la pinta de ser de lloro o alguna espècie exòtica.

13 comentaris :

 1. A mi el què ens expliques m'agrada eh, però filla meva crec que un expert encara no, i com sempre, les fotos genials eh!

  ResponElimina
 2. Uhm, a veure, si ho he entès bé... el de dalt és mascle i el de baix femella!

  M'ha agradat molt el "tutorial"!

  ResponElimina
 3. umm... eh... aaaa.... però els dofins no es reproduïen per espores ????

  ResponElimina
 4. Ei! però això que és? On s'és vist, fer pornografia cetàcica (o com es digui), ensenyant-nos les fotos dels òrgans genitals dels dofinets aquests?
  Per cert, com a prova que he llegit el post, diré que el primer és mascle i el segon, no és segon sinó segona, cosa que vol dir, òbviament, que és femella. He aprovat?

  ResponElimina
 5. No en vaig encertar ni una, però no em sorprèn. Mira, ara ja podria anar a dormir, però no ho faré que encara tinc posts per llegir, però he après com distingir el sexe d'un dofí. Un altre dia ja ens explicaràs com se suposa que fan la còpula, perquè no ho veig massa clar jo això...

  ResponElimina
 6. Una closca de tortuga...

  I alhora de distingir el gènere dels dofins potser és més fàcil comprovant si té o no els dos solcs laterals.

  ResponElimina
 7. Fàcil, fàcil... primera foto mascle, segona foto femella... a més, aquesta ja me la sabia! jeje
  Ostres, és que tinc unes quantes anècdotes de dofins per explicar.

  Per exemple, sabeu que els dofins també es masturben? sí, sí... m'ho va explicar un cuidador de dofins. Les femelles entre elles fan servir les aletes per introduïr-les als òrgans genitals de les seves companyes i estimular-se. Fort oi? Seria com una orgia femenina!
  Noia, és que tanta classe de sexologia m'ha vingut al cap i ho havia de dir!
  Va, que si això s'anima us n'explico alguna més! jeje
  una abraçada guapa!

  ResponElimina
 8. Hehehe cesc... mmm... amb la de coses que he explicat per aquí (i les que em queden!) aviat en sereu, d'experts!!! ;)


  Bé, neopoeta aprovada!!! ;-)


  Carquinyol.... això et passa per no prendre apunts a classe!!! :-( Au, ara a recuperar a l'examen de juny!


  Que no tirai, que és zoologia dona! Anatomia! Mmmm és ciència :P
  Però veig que has aprovat, veus? ara tens més coneixements científics (i de sexologia dofinesca) :P


  Hahaha Xexu... home, a mi només se m'acut una manera... pero et responc en el proper post ^^ ja veuràs que no és tan complicat


  No era fàcil, alasanid ^^ Saps què? Si mr Google no m'enganya, alguna vegada s'han trobat uns mascles que tenien aquest parell de solcs longitudinas a banda i banda de la cavitat genital... i llavors és més fiable mirar si l'anus i la cavitat allargada estan lluny o a prop.  Anècdotes de dofins, iruNa??? perfecte, quan quedem??? hahahaha ;-) Jo vull que me les expliquis totes!!!! Oohhh quina sort!!!!

  Jo en sé una altra, de tècnica de masturbació... Un dofí col·locava el seu morro als genitals de l'altra i l'anava arrossegant, i el de darrere a la vegada utilitzava els seus clics d'ecolocalització, que produeixen una mena de vibració... hehehe... i és que no ens hem inventat res, nosaltres!

  ResponElimina
 9. Molt interessant!! Tot i que ja ho sabia jejeje

  Quina llàstima haver-me perdut aquests posts de dofins T_T

  ResponElimina
 10. Puc agafar les fotos? És que em serveixen per al treball de recerca!! ;)

  Gràcies ^^

  ResponElimina
 11. i tant Èlia ^^ Tinc un cd de marineland que em van enviar... si necessites alguna altra foto puc mirar a veure si n'hi han

  ResponElimina
 12. Gràcies Laia!!

  Doncs em faries un gran favor però no sé ara mateix de què necessito fotos perquè em sembla que més o menys ja tinc les que necessito ;)

  Gràcies igualment =D

  ResponElimina
 13. Molt interessant! Al final ens sabrem totes les característiques dels dofins fil per randa.

  Ara que les fotos són molt explícites pels pobres dofins. Que és que volien fer un calendari eròtic? :p

  ResponElimina