03 de juliol 2008

Ovella en l'oblit

Hi ha animals que s'han perpetuat al llarg dels anys i la seva fama s'ha estès arreu del món, per diversos motius: la gossa Laika que va anar a l'espai, Flipper i la seva carrera cinematogràfica... O la ovella Dolly, que va capgirar el món científic en ser el primer animal clonat a partir d'una cèl·lula somàtica.

He descobert avui que Dolly va tenir una successora pel que fa a les tècniques de manipulació genètica. Una altra ovella, Polly, de la qual no n'havia sentit a parlar mai. Va néixer cinc mesos després que es fes públic el naixement de Dolly, de les mans del mateix equip de científics (és a dir, quan la famosa ovella clonada ja tenia un any). Aquesta última anava més enllà: Polly era una ovella clonada i transgènica.

El procés de clonació va ser similar al de l'ovella Dolly: es va extreure el nucli d'una cèl·lula somàtica (en el cas de Dolly, el material genètic provenia d'una cèl·lula mamària), i es va incorporar a un oòcit anucleat d'una segona ovella. Després, una petita descàrrega elèctrica: la cèl·lula precursora va ser estimulada i es va començar a dividir successivament, fins que va arribar a l'estat de blàstula. Llavors, va ser implantada a l'úter d'una tercera ovella (la "mare de lloguer") i en finalitzar el procés de gestació va néixer. Una ovella idèntica a la que havia "cedit" el nucli d'una cèl·lula mamària.

Però Polly era també transgènica, i això vol dir que tenia un gen que pertanyia a una altra espècie: la humana. El procés d'inserció del gen humà va tenir lloc després d'extreure el nucli de l'ovella adulta a clonar. A partir d'allà, es va continuar de la mateixa manera. Tenint en compte que la primera ovella no tenia el gen humà incorporat i Polly sí, crec que estrictament no serien clons, ja que el material genètic ha deixat de ser idèntic. A Polly li van inserir un gen que contenia informació per fabricar la proteïna alfa-1antitripsina. Aquesta es podia obtenir a través de la llet de l'ovella, i era beneficiosa en el tractament de malalties humanes com ara l'hemofília.

Clonació de Dolly i de Polly, respectivament

Doncs res, que m'ha fet gràcia això de conèixer la història de l'ovella Polly, que quedà enlluernada per la fama de la seva companya Dolly, tot i que ella anava un pas per endavant pel que fa a avenços científics. Ambdós processos són molt suculents pel que fa a discussions del tipus bioètic: És lícit? No? Quins mals usos se'n podria fer? El debat fumeja contínuament...

5 comentaris :

 1. Jo si que coneixia la Polly, però no recordava massa bé quina diferència tenia amb la Dolly, m'ha anat bé aquest post com a recordatori.

  Hi hagi debat o no, cal pensar que tots els avanços científics es fan amb animals, perquè experimentar amb humans està encara més mal vist. Si volem avançar, no s'haurien de posar tantes pegues.

  Per cert, clonar humans és força més difícil que clonar altres animals, que no dic que no s'hagi fet, vés a saber, però ja veuràs les complicacions que porta.

  ResponElimina
 2. respecte els mals usos... he... això ocuparia un bloc sencer !!

  ResponElimina
 3. xexu, tothom vol tenir resultats i solucions immediates i eficaces per a tot, però molts cops no és té en compte el procés a seguir i s'hi posen pegues.

  ja hi ha clons de persones???? Això em fa més por, veus...

  ----

  carquinyol, i tant! Opinions per a tots els gustos i de tots colors. I sovint fins i tot costa posicionar-se, sempre sorgeixen dubtes en un mateix...

  ResponElimina
 4. Això dels clons per a persones no em fa pas massa por. Quina utilitat tindrien?

  Veus, jo tampoc coneixia la Polly.

  ResponElimina
 5. Jo tampoc la coneixia, a la Polly. Mira, una altra cosa que sé! :-D Gràcies!!!

  ResponElimina