31 de gener 2008

Ballar sense música

Auriculars a les orelles, una música que ens agradi... i deixar-se endur pel ritme de les notes musicals. Per a aquells que els agrada ballar és una sensació gratificant. Però no té una finalitat específica pràctica important a la vida, és més una qüestió d'aficions, de fer esport o de desconnectar del que ens envolta. Malgrat tot, no tots els éssers vius que ballen ho fan per passar-ho bé.

Potser alguns ja haureu sentit a parlar de la dansa de les abelles, un sistema que fan servir per tal de fer saber a les companyes obreres on hi ha gran quantitat de pol·len. És un sistema de comunicació bastant complex que va descobrir Karl R. von Frisch, i per aquesta troballa va rebre el premi Nobel de Fisiologia o Medicina l'any 1973. Aquesta dansa els permet comunicar a la resta d'abelles a quina distància i en quina direcció es troben les flors.

Quan les abelles exploradores troben una font important de pol·len i nèctar que permetrà a la seva colònia elaborar grans quantitats de mel, aquestes tornen al rusc i es disposen a iniciar l'espectacle. Qualsevol estil de ball té uns passos bàsics, que després es poden anar complicant més. Doncs en el cas de les abelles, el "pas" bàsic que repeteixen contínuament durant la seva dansa és el que apareix a la fotografia. Descriuen una trajectòria en forma de 8, seguint la direcció de les fletxes: quan passen per la part "central" del vuit van movent d'una banda a l'altra l'abdomen, i és per això que es representa en forma de línia ondulada. D'aquesta manera s'inicia el procés de comunicació. La resta d'abelles obreres observen els seus moviments i, després de saber on es troba concretament l'aliment, imiten a l'abella que "balla" per tal que la resta d'abelles puguin saber també on hi ha el pol·len.

Però no tot és tan senzill com això, ja que hi ha molts factors que s'han de tenir en compte: com poden arribar a saber a través d'un ball em forma de vuit a quina distància es troba el nèctar o en quina direcció, per exemple? Si tots aquests aspectes no es fixessin, les obreres no sabrien per on tirar i el ball només seria una despesa d'energia.

Pel que fa a la distància, contra més lluny estigui el nèctar més ondulacions faran amb l'abdomen a la fase "central" i més trigaran a fer aquesta part del ball. I si el que volem saber és com transmeten a les altres en quina direcció han de volar, hem de fixar-nos en l'angle que forma el "vuit" que "dibuixen": l'angle que forma aquest "vuit" amb la vertical correspon amb l'angle comprès entre la font d'alimentació i el Sol. Per tant, encara que les abelles hagin localitzat un camp concret de flors suculentes, el ball realitzat variarà en funció de si és matí o tarda, ja que el Sol es mou a mesura que passen les hores (bé, ja m'heu entès, ja sé que som nosaltres qui ens movem i tot això... ).

Hi ha aquest programa creat per la Universitat de Carolina del Nord que si teniu uns segons està molt bé. Permet canviar totes les variables de les que depèn el ball de les abelles (la zona del món, l'hora del dia, la distància a la qual es troba l'aliment...) i podeu observar com l'abella, incansable, es mou al ritme de les nostres indicacions tot simulant el ball que faria en aquelles condicions determinades.

3 comentaris :

 1. Bé, les bèsties que no tenen altres maneres de comunicació se les han d'empescar com poden, i de vegades la comunicació és molt complexa, però funciona. Si tinguessin internet tot seria molt més fàcil, un mail i llestos.

  Per cert, vas escriure una frase al meu blog, en el teu darrer comentari, que em va agradar molt i que m'agradaria posar-la al lloc de les frases, em deixes. Passa a veure què vas dir si no te'n recordes, la frase és molt bona.

  ResponElimina
 2. D'acord amb el que diu en Xexu, què els costaria enviar un mail...

  És un sistema que deu haver costat molts anys per aconseguir l'estat actual. No el coneixia aquest mètode ni les variables que incorporava.

  ResponElimina
 3. Ostres xexu, ruscs amb wifi... XD!!! I si fessin servir el mateix sistema que utilitzem nosaltres, això seria una possible via per poder-nos comunicar amb els animals???? Podríem comprar mel online de primera mà... :D

  Però trobo que comparant amb els sistemes utilitzats per altres espècies, aquest de debò que el trobo molt complex i ben desenvolupat.

  ______

  Jo el trobo força interessant, alasanid. Sobretot que en funció de l'angle es puguin dir tantes coses...

  ResponElimina