24 de desembre 2007

Postres nadalenques

Uns dels aliments típics d'aquestes festes són els torrons, que no els podem trobar la resta de l'any i dels quals cada vegada se n'inventen de nous i de mil gustos diferents. Una de les històries que corren sobre l'origen del torró a Catalunya (que ja coneixien els àrabs i per tant, de cap manera el vam inventar nosaltres) se situa al segle XVIII.

Es diu que com a motiu d'una terrible pesta que va assetjar Barcelona el 1703, el Gremi de Droguers i Pastissers de Barcelona va organitzar un concurs entre els pastissers per tal de crear un nou dolç que animés i satisfés a la població, que dequeia dia a dia. Es premiaria aquelles postres que fossin tan dures com el marbre i les que fossin tan lleugeres com una ploma. A més a més, havien de ser nutritives, apetitoses i de llarga durada.

Els dos postres que van guanyar aquest concurs van ser les presentades per Pere Torró, que estaven fetes de mel barrejada amb fruits secs (del qual se'n deriva l'actual i típic torró d'Agramunt, fet amb clara d'ou, mel de romaní i avellanes). I pel que fa a les postres més lleugeres, en va sortir guanyador el creador de les neules.

_______________________

He topat amb una web que oferia com a curiositat aquest article, publicat al diari “El Noticiero Universal” del 15 de Desembre del 1906. Quant ha pujat l'IPC des de llavors??

Notícia: Las próximas fiestas

Ante la cercanía de las fiestas navideñas se empiezan a notar ya los preparativos para solemnizarlas debidamente, habiendo establecido muchos establecimientos lotes con
manajares clásicos del día a precios relativamente asequibles. El lote que a continuación se inserta puede adquirse a precio de 60 pts. (0.36 € actuals).

Incluye: 2 pollos asados, 2 botellas de champán francés, 1 terrina de foie-grás, 1 bote de 100 barquillos, 1 barra de turrón de Jijona, 1 barra de turrón de Alicante, 1 barra de turrón de crema, 1 barra de turrón de mazapán, 1 caja de mazapanes de Toledo, 1 botella de moscatel, 1 botella de jerez seco, 1 queso de bola pequeño, 1 lata de jamón york, 1 lata de piña, 1 lata de melocotón, 1 frasco de aceitunas rellenas, 1 lata de mejillones, 1 lata de atún.

“Puede igualmente adquirse lotes por 20 o 30 pts, (0.12 - 0.18 € actuals), en los que igualmente abundan los artículos primordiales para la celebración de estas fiestas”


5 comentaris :

 1. Que interessant aquesta anècdota sobre l'aparició dels torrons i les neules, no la coneixia. I no menys interessant l'article que adjuntes, fa cent anys per 36 cèntims d'euro tenies una panera d'escàndol. Però és clar, demana 60 pessetes a la gent de l'època... segur que no tindrien fàcil pagar-les...

  ResponElimina
 2. Segur que per a ells serien bastants diners!! A mi em va sobtar això del xampany... I el cava?? Encara que no en sé la història ni res però... que tot era importat??

  ResponElimina
 3. Ja són uns bons lots...

  I sí les 60 pessetes eren molts diners. Ara no sé a quan equivaldrien, però uns quants diners segurs.

  La història dels torrons i les neules és curiosa.

  Que passeu unes bones festes.

  ResponElimina
 4. M'encanta descobrir les històries que s'amaguen rere les coses del dia a dia!

  Per cert, si vols torrons en tinc un bon cabàs!

  Molt bones festes!

  ResponElimina
 5. Bona aquesta dels torrons !! Encara que, a determinats llocs, si que en pots trobar tot l'any ;)

  ResponElimina