23 de desembre 2007

Eau de serp


Si no fóssim una espècie dominant dins el món, si existissin altres espècies superiors depredadores de les quals en fóssim una part de la dieta, hauríem de desenvolupar diferents mecanismes per tal de sobreviure i amagar-nos d'ells. Faríem caus, forats, grans edificacions... Tot per tal de no establir contacte visual amb ells i que no ens trobessin. Però... i l'olor? Un sentit que nosaltres precisament no tenim gaire desenvolupat, però que moltes altres espècies sí. Per aquesta via ens podrien trobar, rastrejarien el territori fins a topar amb nosaltres. I un cop sabut això... Voldríem despistar-los, amb mils de colònies, fragàncies, olors estranyes que els destarotessin. I només estaríem aplicant una tècnica que tal i com s'ha descobert, ja fan servir uns esquirols a Califòrnia.


Aquests animalons tenen un depredador directe molt perillós: la serp de cascavell. I per tal d'intentar evitar els seus atacs i el seu verí, el que fan és aprofitar la pell de serp que hi ha al medi, provinent de la muda (el canvi de pell). Seguidament la mosseguen i s'unten la fragància despresa per tot el pèl. Així doncs, mitjançant aquest sentit les serps no són capaces de trobar-los, ja que no els identifiquen com a tals sinó com a serps. I això els és molt útil sobretot als esquirols femelles que són mares, ja que un esquirol adult encara pot sobreviure al verí d'una serp de cascavell, però una cria és massa feble en aquest aspecte.

Tota una fragància que els pot salvar la vida.

2 comentaris :

 1. Si en són d'espavilats els esquirols! I monos, això no els ho treu ningú. El que està clar és que els humans no estem fets per ser depredats, les passaríem putes si tinguéssim predadors naturals, però sempre es pot comptar amb la tecnologia, és clar, sort d'això. El que passa és que si tinguéssim predadors, segurament tindrien tecnologia també, i seguiria sent la llei del més fort, o del millor preparat.

  ResponElimina
 2. No sempre hem estat una espècie dominant. Tot i que ara ens hi hem acostumat de mala però bona manera.

  Com molt bé dius hi ha moltes estratègies i cada espècie ha triat la que més li ha convingut. Nosaltres, també n'hem triat una. Aquella que diu que una bona defensa és un bon atac. Sí, físicament no som un prodigi. Però per compensar-ho el nostre cervell s'ha desenvolupat de mala manera.

  PS: Una molt bona estratègia la dels esquirols. Em recorda a un capítol del món perdut.

  PPS: Bones festes.

  ResponElimina