10 de desembre 2007

Contra més, millor

Imaginem que hem de viure del mar, alimentar-nos del que ens proporciona i subsistir. Imaginem que vivim dins l'aigua i que ens lliguen els braços a l'esquena, i que tal i com ens trobem hem d'aconseguir menjar alguna cosa per no morir. Aquesta escena recorda les típiques de les fires, de penjar una poma d'un cordill i intentar menjar-se-la a mossegades sense tocar-la amb les mans. Realment és molt difícil i acabes refregant-te la poma per tota la cara. Però, i si la poma fos capaç de desplaçar-se a la seva voluntat? La cosa es complica, no? Doncs amb aquestes dificultats es troben els animals marins cada dia. Els que s'alimenten de plàncton ho tenen més fàcil, però els que mengen peixos tenen molts problemes afegits: els peixos són animals molt ben adaptats, ràpids i fugissers, i el fet de no poder subjectar-los amb unes manetes complica molt més la cacera. És per això que els animals intenten buscar noves vies per tal de sobreviure i facilitar la nutrició. I un d'aquests és la morena, concretament la Muraena retifera.

Uns zoòlegs de Califòrnia van descobrir que aquesta espècie disposa d'un doble sistema de mandíbules que li resulta molt útil a l'hora de caçar. Un d'ell és intern i es situa darrere el crani, en canvi l'altre es troba a la cavitat bucal. Aquesta espècie no és l'única que disposa d'aquest doble triturador, però sí la única que el fa servir igual que l'àlien de Ridley Scott. M'explico: aquesta morena el que fa és caçar la presa amb les mandíbules exteriors, i llavors, un sistema muscular empeny les mandíbules interiors cap enfora de manera que la presa es troba atrapada enmig de quatre mandíbules. I llavors nyam-nyam, que segur que ja no s'escapa! En el moment que les mandíbules internes surten cap enfora, les exteriors s'han de separar forçosament, i això provoca que l'espina dorsal s'arquegi extraordinàriament. I la rapidesa amb la qual ho fan és sorprenent!

Tot aquest sistema s'ha pogut observar gràcies a unes radiografies que se'ls va fer a les morenes. Són aquestes:


Apa, qui li vol donar el dinar avui?

4 comentaris :

 1. No tenia ni idea, molt interessant l'apunt d'avui !!

  La veritat és que ara la morena em fa més cosa,... com alien dius? brrrrrrr

  ;)

  ResponElimina
 2. Qualsevol li posa la mà davant a aquesta bèstia... i jo que sempre dic que m'agraden les morenes...

  ResponElimina
 3. carquinyol, és que fa cosa només pensar com pot subjectar la presa i alhora anar-li donant queixalada...

  Ja ho saps, xexu, potser les rosses són menys agressives... :P

  ResponElimina
 4. Ostres... M'ha sorprès més del que m'esperava i com més hi penso més em sorprèn... Com poden haver evolucionat fins aquest punt???

  Això sí que horroritza, la sensació de notar una segona mossegada en una zona totalment indefensa que és dins de la primera.

  Uix l'espina dorsal, segur que més d'una se l'ha partida.

  PS: L'equip de Ridley Scott ho sabia?

  ResponElimina