15 de novembre 2007

A que estic maco? (III)

Bé, i ja per acabar (per fi!), aquest és l'últim dels tres vídeos de l'experiment dels miralls amb dofins. Com que Google Vídeo em feia la punyeta, aquest és de youtube.

Val a dir que en aquest cas, el dofí estava sota unes condicions diferents per tal de determinar del tot que el que l'atreia era la seva pròpia imatge al mirall, i això es va aconseguir incloent una nova variable.

En primer lloc, hem de saber que els dofins tenen un sentit del acte molt acurat a la pell, de manera que són molt sensibles i noten qualsevol cos que els toqui, fins i tot són susceptibles als canvis de pressió de l'aigua. Per tant, si només era sotmès a dues situacions (marca i no marca), i després d'aquestes es va observar més vegades al mirall quan estava acabat de marcar que no pas quan no l'havien nit tocat... Com podem saber que un cop davant el mirall, només hi era per la pressió que havia notat a la pell i no pas perquè en acostar-s'hi veiés que tenia una taca al cos?

Per evitar aquest dilema, es va introduir una nova situació a l'experiment, i per tant en total n'eren tres: marca, no marca i marca falsa, que aquesta última consistia en utilitzar un marcador ple d'aigua en comptes de tinta i fer-lo lliscar per la pell del dofí, de manera que tenia les mateixes sensacions que quan el marcaven però la taca no hi era. Així doncs, s'esperava que el dofí s'aproximés al mirall després de notar la pressió, i que un cop allà s'hi estigués més estona quan tenia la marca de debò que no pas quan no la tenia, ja que en mirar-se una estona i no notar res d'especial esperaven que perdés l'interès i marxés. I així va ser.

A més a més, se li van fer marques falses abans i després de ser marcat de debò: en el primer cas (quan encara no havia estat marcat de debò), el dofí s'acostava al mirall i de seguida perdia l'interès en no veure-hi res; en canvi, quan li feien una marca falsa i anteriorment ja havia estat marcat, el dofí s'hi passava més estona, malgrat que no hi veiés res (ja que abans sí l'havien marcat de debò i sabia que alguna cosa passava...).

Espero no haver-me embolicat massa en aquesta explicació, però és que ho trobo sorprenent tot això i no ho puc evitar! Ara sí, us deixo amb el dofí quan té una falsa marca...

[Ara teòricament s'hauria de veure.. si no és així digueu-m'ho!]

6 comentaris :

 1. Uixxx... em diu que el video is no longer available.

  ResponElimina
 2. Tal com diu Alasanid semla no funcionar... serà una "marca falsa" ?

  :)

  ResponElimina
 3. Aix doncs a mi sii :(
  miraré a veure què passa...

  ResponElimina
 4. ja està

  No sé què pensar. Sembla que vulgui ficar-se de cap per aball per algun motiu que només coneix ell. Sembla que busqui/vulgui veure una cosa que no troba que sap que hauria de tenir.

  És la marca de què parlaves, no?

  ResponElimina
 5. Sí! En aquest cas, anteriorment havia estat marcat amb tinta, i ara havien fet veure que el marcaven per tal de descartar que només es guiés pel sentit del tacte. I ell hi insisteix, perquè ha notat alguna cosa! però abandona aviat en no trobar res...

  ResponElimina