15 d’octubre 2007

Sol, solet

M'encanta el metabolime, els enzims i tot això. Tot està connectat, res no passa perquè sí. El nostre cos és un mecanisme increïble i realment complex del qual no en coneixia ni la meitat. I ja que he descobert com s'ho fan les plantes per transformar el diòxid de carboni en matèria orgànica, us en faig cinc cèntims, que ja feia temps que no escrivia res de ciència i ja ho trobava a faltar.

Per poder sobreviure hem d’ingerir aliments, ja que aquests ens aporten matèria orgànica que podem utilitzar per regenerar teixits i que alhora degradem per obtenir energia. Aquesta energia després es fa servir en els processos anabòlics de síntesi de glúcids, greixos...

Però que passa si deixem d’exposar les plantes a la llum del sol? Doncs que se’ns marceixen i es moren, ja que elles necessiten la llum solar per dur a terme la fotosíntesi. Tothom sap que les plantes fan la fotosíntesi, és un tecnicisme que tothom coneix, però explicar-ho no és tan senzill. Com abans he dit, nosaltres ingerim directament matèria orgànica, però excepte les plantes carnívores, jo no conec cap vegetal que tingui "boca" per ingerir aquest tipus de matèria (i ara no em pregunteu que com funciona el seu metabolisme perquè no en tinc ni idea!). Per aquest motiu no ho tenen tan fàcil per obtenir la matèria orgànica, regenerar les seves cèl·lules i créixer. Però disposen d’un sistema que els permet absorbir matèria inorgànica i llavors transformar-la. I per dur a terme aquest procés és imprescindible la llum solar, l’aigua i el CO2, la font de carboni inorgànica.En primer lloc, trobem la fotolisi de l’aigua, que consisteix en descomposar l’aigua en protons (H+), electrons (e-) i oxigen (O2). D’aquest procés les plantes només aprofiten els dos primers elements, i és per això que són tan beneficioses per al medi ambient, doncs són una font d’oxigen que restableix el que nosaltres consumim.En general la fotosíntesi es fa en dues fases: la lluminosa i la fosca. I com podeu haver deduït, a la primera fase es necessita la llum solar i a la segona no. Així que comencem per la fase lluminosa.

I entra en joc la clorofil·la, que en realitat és un pigment capaç de captar l’energia lluminosa a una determinada longitud d’ona. La clorofil·la es troba en uns orgànuls citoplasmàtics exclusius dels vegetals, els cloroplasts, i és allà on es duu a terme tota la fotosíntesi. Però tornem a la clorofil·la. Resulta que amb la llum solar els electrons de la clorofil·la s’exciten i per dir-ho d’alguna manera “s’escapen”, alhora que es carreguen d’energia (el buit que han deixat els electrons es restableix amb els electrons obtinguts a partir de l’aigua). Aquests electrons excitats són captats per un “reductor” i diferents substàncies se’ls van passant, com si fos la “patata caliente”. Durant aquesta cadena, els electrons van desprenent l’energia acumulada, que l’aprofita l’ADP (Adenosina Di Fosfat) per annexionar-se un àcid fosfòric i convertir-se en ATP (Adenosina Tri Fosfat), la molècula energètica per excel·lència del nostre cos. Però els electrons no disminueixen d’energia eternament, sinó que hi ha un moment en el qual són captats pel NADP, un coenzim (substància que ajuda als enzims a realitzar les reaccions químiques) i el redueixen, creant el NADPH2 que també és anomenat poder reductor.


I fins aquí la fase lluminosa. Amb aquestes dues substàncies obtingudes, el NADPH2 i l’ATP, i juntament amb el CO2 que les plantes capten de l’aire a través dels estomes, es produirà la fase fosca i amb ella es generaran les molècules orgàniques.


A la fase fosca té lloc el Cicle de Calvin, un procés a través del qual s’utilitzen els “ingredients” de la fase lluminosa per produir glucosa. Aquí en teniu una imatge:
Així que finalment, podríem resumir la fotosíntesi en això:Ale, i ara perquè algú digui que no em curro els meus apunts (que ho he pintat i tot eh!)

6 comentaris :

 1. La fase fosca és la després de l'episodi III quan manava l'emperador i Darth Vader oi ?

  ;)

  és que quan anava a classe era molt bon minyó i ara miro de provar com era l'altra opció... =)

  Molt explicatiu el post... i els dibuixos molt treballats !!

  ResponElimina
 2. Carquinyol efectivament aquesta és la fase fosca. Comença quan l'Emperador puja al poder i acaba quan en Darth Vader llença l'Emperador per aquell forat i posteriorment es restableix la pau (suposo).

  M'ha recordat a les classes de biologia de l'any passat. Aquest any ho tornaran a fer però jo faré tecnologia...

  Quan parlaves de la fase lluminosa... He recordat els fotosistemes I i II. Una altra cosa recorda que quan fan reaccionar la matèria orgànica utilitzen oxigen però tot i això el resultat final és que n'alliberen més del que consumeixen.

  Felicitats per l'explicació. I encara més pel dibuix. Jo seria, soc i seré incapaç de fer-ho.

  PS: Quina relació té l'alliberament de l'e- per part de la clorofil·la i l'efecte fotoelèctric? Perquè que jo recordi la clorofil·la no és un metall...

  Ah!! l'àtom de Mg central sí que és un metall.

  Joan

  ResponElimina
 3. Fotosíntesi i Darth Vader? L'home-planta? ;D

  Bé, d'això de l'efecte fotoelèctric... ja t'has contestat tu mateix!

  ResponElimina
 4. se m'ha acudit la resposta just abans de publicar el missatge mentre buscava com era la molècula de la cel·lulosa.

  ResponElimina
 5. Ui, que complicat tot això! M'ha recordat la també mítica glucòlisi...

  Bons apunts!

  ResponElimina
 6. Ai Laieta, quins records! Un post brillant, com sempre que expliques cosetes de ciència. Si ja et dic jo que et fitxarem per la comunitat...

  Però com veus, ho estem aconseguint. Un dia et vaig dir que et tornaries una malalta de blogs, i mira ara. I després et vaig dir que vindries a la llum, cap a bq, i ja vas per bon camí. A mi també m'encantava el metabolisme quan estudiava, llàstima que me n'hagi desvinculat una mica, però eren sempre els meus temes preferits.

  ResponElimina